
Švédské Pepparkakor Vánoční perníčky
Kdo někdy navštívil Švédský Ikea nákupní dům, nebo navštívil tuhle severskou zemi (obzvláště ve vánočním období), zcela jistě narazil na tyhle krásně voňavé a křupavé perníčky. Já osobně jsem se s nimi seznámila před více než 13-ti lety kdy mi poprvé přinesla maminka recept právě z Ikea. Od té doby peču pepparkakory pravidelně každé Vánoce. Po přestěhování do Švédska jsem změnila recept, neboť ten původní z české Ikea jsem vyměnila za originál Švédský (tant harriets pepparkakor), ten český je tak trochu přizpůsoben českému trhu…a já raději ten originál.

Jaká je historie švédských perníčků a proč se jmenují v překladu pepřové koláčky/sušenky?
V perníčcích je docela dost koření – skořice, zázvor, hřebíček, kardamon. Proč se tak tedy jmenují? V 18. století, se koření používalo jako lék. Zázvor byl dobrý na žaludek, mletý hřebíček dovedl zahřát studené nohy, karmamon smíchaný s medem dovedl zmírnit barvu modřin. Tak se tato koření smíchala do léku, který, jak se říkalo, dovedl vyléčit skoro vše.
V 15. století vládl Švédsku, Norsku a Dánsku král Hans, kterému poprvé servírovali druh koláče s těmito kořeními – a také s pepřem. Tak vzniky pepřové sušenky… Další variantou historie těchto perníčků je to, že dříve se všechna exotická a silná koření nazývala souhrnným jménem ,,pepř“. Tato koření byla velice drahá, protože pocházela ze vzdálených zemí. Proto byly perníčky luxusní výrobek, který mohli péct jen ti bohatí.
Čím se liší švédské Pepparkakory od českého perníku? Zcela zásadně. České perníčky jsou nafouknuté, měkké, švédské jsou tenké, křupavé a mají trochu jiné složení, než ty české.

Zatím co v českém perníku najdeme mléko, vejce, moučkový cukr, med, někdo dává kakao a s koření skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky, někdo přidává i citronovou kůru, tak v tom švédském receptu je voda, cukr krupice, Ljus sirap a z koření je to skořice, zázvor, kardamom a hřebíček.
Jestli se ptáte co je to Ljus sirap pak je zde vysvětlení přímo ze stránky výrobce :
Ljus Sirap (světlý sirup) se získává jako vedlejší produkt při výrobě bílého cukru z řepného nebo třtinového cukru v rafinérii cukru. Sirup je viskózní roztok cukru, kde se část cukru rozdělí na glukózu (hroznový cukr) a fruktózu (ovocný cukr). Kombinace různých cukrů zabraňuje krystalizaci a velmi vysoký obsah cukru asi 80% zaručuje dlouhou životnost. Jeho chuť je jemně karamelová.

Těsto musí být hladké a nechává se v chladničce uležet minimálně 24 hodin. Při vykrajování se posypává moukou, takže těsto musí vždy obsahovat trochu méně mouky, protože se do těsta mouka dostane ještě při válení a vykrajování, když dáme moc mouky pak je i výsledný perníček chuťově moc moučný a už si na něm nepochutnáte tak jak to má být.

Perníčky se musí vyválet na velmi tenkou placku , v troubě díky sodě trochu nabudou, ale když necháte moc hrubé tak perníček nebude křupavý. Vzhledem k tomu že těsto je velmi tenké, musí se opravdu velmi pečlivě hlídat trouba…když je tam krátce pak je měkké, když moc dlouho tak se spálí… peče se okolo 5 minut maximálně…já se řídím spíše pohledem, než časem.


S vykrajováním a zdobením mi pomáhala moje malá Kája… a byla moc šikovná 😀
Kájina modrá varianta A tady její růžová varianta
