Mýdlo

KONOPÍ A VÍNO

Letos jsem ve výrobě mýdla trochu zaspala, respektive nadešel čas až včera. Vzhledem k tomu, že se má zásoba mýdla zmenšila na pár kousků od každého, rozhodla jsem se, že nastal den D. Dva měsíce jsem macerovala konopí v olivovém oleji a chystala jsem se vyrobit konopné mýdlo, jelikož toto mýdlo mám opravdu ráda. Nakonec jsem jej málem nepoužila, ale o tom až později.

Když už jsem se rozhodla, že vyrobím nové mýdlo rozhodla jsem se také, že vyrobím mýdla rovnou dvě. Dlouho jsem přemýšlela, jaké a nakonec jsem se rozhodla, že použiji bílé víno, které jsem nestihla vypít a rozhodla jsem se jej nechat na vaření, či mýdlo. Výrobu obou mýdel jsem natočila a umístila na youtube, samotné krájení jsem potom už nenatáčela z časových důvodů.


KONOPNÉ MÝDLO

Jak jsem již psala výše, na toto mýdlo jsem se rozhodla použít macerát konopí v olivovém oleji. Nachystala jsem si všechny ingredience, které jsem měla v úmyslu použít, při obou mýdlech jsem mírně experimentovala, podle surovin, které jsem měla k dispozici a které jsem se rozhodla zpracovat protože už nastal jejich čas 🙂

Použila jsem tedy i starší macerát konopno-olivového oleje, který mi zbyl z předchozího mýdlování a jež jsem měla uchován v chladničce. Vytvořila jsem si základní recept :

  • Olivový olej 42%
  • Hovězí lůj 30%
  • Kokosový olej 20%
  • Konopný olej 5%
  • Ricinový olej 3%

8% přetučnění , voda 2 : hydroxid 1, celková váha olejů 500g /(1000 g)

Navážila jsem si tuky a oleje s tím, že jsem použila starší macerát a doplnila jsem jej olivovým olejem, Přidala další oleje a tuky a v tom jsem si uvědomila, že jsem vlastně nepoužila ten nový macerát (kvůli kterému jsem se vlastně rozhodla vyrábět toto mýdlo). Takže jsem přepočítala znovu recept na 1000 g a navážila znovu všechny oleje a tuky. Do olejové části jsem přidala sušené kozí mléko, kaolin, chlorelu, cetearyl alkohol v poměru 5% k olejům a konopný pudr.

Jako vodní složku jsem použila konopné mléko, které jsem si připravila asi hodinu předem, rozmixováním konopných semen s vodou. Mléko jsem pak dala chladit do chladničky společně s hedvábím.

Olejovou část jsem roztopila a udržovala na 52°C a poté jsem smíchala vodní složku s hydroxidem. Díky tomu, že bylo mléko zachlazené se mi podařilo udržet tekutou formu ( dříve se mi stávalo při použití mléka při pokojové teplotě, že se mléko “ zdclo“ ) Obě části jsem smíchala v době, kdy měly přibližně stejnou teplotu, tedy olejová 47°C a vodní 50°C hmota šla velmi rychle do stopy, což jsem předpokládala díky použití cetaeryl alkoholu a konopného mléka. V lehké stopě jsem hmotu rozdělila na dvě části, jednu jsem nechala tak a druhou jsem ještě přibarvila odebraným mlékem s chlorelou) Do formy již šla hmota těžce, prodleva byla sotva pár minut ale nakonec se mi to podařilo i když tak tak 😀

Horní část mýdla jsem ozdobila vidličkou a semínky konopí s listy. Mýdlo jsem potom překryla folií a překryla ručníkem a putovalo do krabice na 20 hodin.


MÝDLO S VÍNEM

Toto mýdlo je celé experiment a taková „slátanina“ náhlých idejí, které mně napadly spontánně během vychystávání ingrediencí. Jako základní recept posloužil předchozí recept ovšem s jiným poměrem ingrediencí a záměnou konopného oleje za bambucké máslo.

  • Olivový olej 48%
  • Hovězí lůj 20%
  • Kokosový olej 20%
  • Bambucké máslo 10%
  • Ricinový olej 2%

6% přetučnění , voda 2 : hydroxid 1, celková váha olejů 500g

Olivový olej tvoří 48% základu olejů jsem se rozhodla použít ze zásob, kde jsem měla macerát rakytníku a annato. Takže v základu se jednalo o krásně žlutý olej, proto jsem věděla, že mýdlo budu ladit do žluta. Oleje a tuky jsem navážila a přidala cetearyl alkohol (moje oblíbená složka) v poměru 5% k celkové váze olejů, dále včelí pyl a kaolin.

Jako vodní složka posloužilo již zmíněné bílé víno, které jsem povařila aby se alkohol vyvařil, jak se později ukázalo, vařila jsem málo 🙂 Do vína jsem přidala květy pampelišky a následně jsem tuto směs nechala vychladit v chladničce společně s hedvábím namočeným v této směsi.

Plánovala jsem použít silici Ylang Ylang, kterou zapomněla přidat, jak se později ukázalo je to vlastně dobře. Mimo to mýdlo vodí krásně právě použitím bílého vína, které se krásně rozvoní po přidání hydroxidu.

Oleje jsem rozpustila a zahřála na teplotu 54°C a hydroxid smíchala s vínem, tady jsem již vypozorovala, že víno ještě obsahovalo alkohol, neboť mi to krásně zašumělo…a to už jsem věděla, že to bude velmi rychlá jízda. Když měl louh teplotu cca 50°C smíchala jsem obě složky a, stopa byla minutová, možní rychlejší, jsem ihned začala mýdlo kydat do formy, což se mi povedlo, co jsem ovšem nevychytala bylo to, že jsem chtěla do mýdla zakomponovat i mýdlové kuličky, které si vždy nechávám z každého mýdla (protože chci vyzkoušet planetkové mýdlo) a tak jsem už do ztvrdle hmoty začala „rvát“ kuličky, což šlo velmi špatně, neboť hmota díky alkoholu ztvrdla téměř ve vteřině. Takže už nezbyl čas na nějaké další úpravy a tak jsem jen na povrch zabořila pár kuliček a horní část posypala pampeliškama a mýdlo zabalila a „šoupla“ k druhému mýdlu do krabice.

Následně jsem zjistila, že jsem tam nedala tu silici Ylang Ylang, což mně vlastně potěšilo, protože to už bych nestihla myslím ani dostat hmotu do formy.

Vůbec netuším jak bude výsledné mýdlo vypadat, doufám, že nebude mít moc vzduchových bublin 🙁

A tady už je mýdlo druhý den po řezu, jsem moc ráda, že se nikde neudělaly bubliny a mýdlo vypadá na to jak husté bylo vcelku dobře a sjednoceně a navíc nádherně voní. Já prostě ty mýdla s Vínem a pivem miluju moc mi voní♥


Výsledek byl tedy že moje první mýdlování v roce 2024 vypadalo jako kdybych s mýdlama začínala prvním rokem 🙂

Vše naštěstí dopadlo dobře, po rozkrojení a otestovaní se potvrdilo že je mýdlo bezpečné a že vypadá a voní skvěle. Takže konec dobrý všechno dobré .

První mýdla letošního roku i když potrápila nakonec předčila očekávání. Šup s nimi do krabice a za čas se uvidíme v koupelně 🙂 ♥♥

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

cs_CZCzech