Mýdlo

První jarní mýdlo

Jarní rovnodennost patří mezi takzvané sluneční svátky, zatímco čtyři hlavní svátky Samhain, Imbolc, Beltane a Lughnasad jsou svátky, které se slavily v návaznosti na úplněk. V nové tradici se ovšem i tyto svátky slaví na pevné datum.
Jarní rovnodennost nastává tehdy, když se Slunce na své pouti z jižní hvězdné polokoule na severní dostane přesně na nebeský rovník. Pokud Slunce stojí přímo na rovníku, trvá den a noc stejně dlouho, tedy 12 hodin. Tento okamžik je začátkem astronomického jara. Asi netřeba dodat, že okamžik přechodu Slunce přes nebeský rovník není nikterak závislý na měsíční fázi.


20. březen je jedním z nejdůležitějších dní keltského kalendáře. Svátek jarní rovnodennost se počítá mezi vedlejší sabaty, má název Alban eilir čili také Ostara. Rovnodennost je čas plození, kdy narůstající světlo přemáhá tmu. Probuzení bujné bohyně, barvení kraslic, setí semen. Ostara je slavností příchodu jara a je zasvěcena bohu polních prací Tórovi. V domě se zavěšuje věnec s kraslicemi, žlutými květy, stuhy v barvách pastelových a magickým znakem – kruh se dvěma pučícími rohy, které znázorňují semeno rašící v zemi. .

V dobách, které se často označují jako pohanské, lidé žili v sepětí s přírodou a samozřejmě velice dobře znali její zákonitosti. V době jarní rovnodennosti probíhaly různé slavnosti; slavil se návrat života na Zemi. Lidé dodnes barví vyfouknutá vajíčka, pokrývají je magickými symboly a protahují ceremoniálním ohněm; pak je doma věší nad své postele a ve stájích jako talismany plodnosti. Některé kultury jižní Evropy uznávaly jarní rovnodennost dokonce za počátek nového roku.


Jak jinak přivítat jaro než jarním mýdlem!!! Letos jsem se rozhodla přivítat jaro mýdlem, které bude ve žlutých barvách na oslavu slunce! Jarní rovnodennost letos začíná 20.3.2019 v 22.58. Mýdlo jsem vyrobila včera a krájela a razítkovala dnes první jarní den.

Mýdlo jsem vyrobila na 4x to znamená že každá barevná vrstva byla dělána zvlášť. Mezi jednotlivé vrstvy jsem nasypala tenkou linii kurkumy na oddělení jednotlivých vrstev, tak abych odlišila jejich barevnost . Zatím co s Annatem, mrkvovým pyré a Kurkumou jsem už v mýdle pracovala a vím jak se chovají v mýdle, tak kari byl experiment..a musím uznat že mně výsledná barva zklamala, neočekávala jsem zářivě žlutou, ale ve výsledku zůstalo hmota s kari spíše bílá.

Aby i vůně hřála použila jsem silici Ylang Ylang, ale jen velmi jemně, aby vůně nebyla příliš silná a nepůsobila rušivě. Pak mýdlo putovalo na 2 a půl hodiny do trouby na 65°C abych mu zajistila gelovou fázi.

Složení tohoto mýdla:

Olivový olej, sádlo, demi voda, kokosový olej, bambucké máslo, mrkvové pyré, ricinový olej, kurkuma, kari, ylang ylang silice, annato.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish